12 Apr 2022

Virtualni šov namesto novinarske konference

Zasnova in izvedba dogodka na digitalni platformi

Naročnik

Mercator

Leto

2021

Avtor prispevka

Kristijan Radikovič

Mercator je za slovensko gospodarstvo izrednega pomena. Ni le trgovska veriga z najdaljšo, 70-letno tradicijo in eno prvih samopostrežnih trgovin v državi, temveč tudi največji podpornik lokalnih dobaviteljev. Poleg tega je Mercator eden največjih inovatorjev na področju maloprodaje v regiji in s svojo prebojno strategijo zgled ostalim trgovcem na območju Zahodnega Balkana. Leta 2021 je delnice Mercatorja odkupila hrvaška Fortenova Grupa.

Ozadje

Lastništvo Mercatorja je leta 2014 prevzel hrvaški Agrokor. Ta se je tri leta pozneje zaradi spleta različih okoliščin znašel v zahtevnem položaju, s čimer se je začelo najzahtevnejše prestukturiarnje kakšnega evropskega podjetja v obdobju 2017–2018. Na pogorišču Agrokorja je nato leta zrasla Fortenova Grupa, ki je v enem samem letu uspešno prestrukturirala tudi Agrokorjeve dolgove.

A kljub temu, da je Fortenova prevzela lastništvo večine Agrokorjevih trgovskih, živilskih in agrarnih podjetij, je Mercator zaradi več razlogov še naprej ostal v lasti Agrokorja. V tem času je Mercator posodobjal svojo prebojno strategijo, odplačeval svoje dolgove in intenzivno inoviral svoje poslovne modele. Leta 2021 pa je Fortenova končno prevzela tudi lastništvo Mercatorja, kar je dodatno okrepilo Mercatorjovo prisotnost v regiji.

Ob tej priložnosti sta želela Mercator in Fortenova Grupa organizirati novinarsko konferenco, vendar pa je bila izvedba zaradi covida-19 otežena. Zato so se odločili, da bodo konferenco izvedli s prenosom v živo, in sicer v štirih jezikih: slovenskem, hrvaškem, srbskem in angleškem. Za pomoč pri zasnovi in izvedbi prenosa so se obnili na našo ekipo, ki je podkovana tako z novinarskimi kot produkcijskimi znanji.

Rešitev

Enourno novinarsko konferenco ob prevzemu Mercatorja s strani hrvaške Fortenova Grupe smo prenašali v živo z Ljubljanskega gradu, prispevke, izjave vodstva ter vprašanja slovenskih dobaviteljev za izvršnega direktorja Fortenova Grupe in predsednika uprave Mercatorja pa smo posneli vnaprej. S kombinacijo penosa v živo in posnetih prispevkov je bila izvedba prenosa enostavnejša tako za našo produkcijo kot za naročnika.

Projekt smo izvedli v sodelovanju z agencijo Herman in partnerji ter našim partnerjem Confivo, ki razvijia platformo za spletne in hibridne dogodke. Ta je omogočila, da so se digitalnega dogodka udeležili tudi novinarji, ki so lahko neposredno preko platforme v drugem delu oddaje direktorju Fortenove in predsedniku uprave Mercatorja zastavljali vprašanja.

Novinarsko konferenco je spemljalo 100 akreditiranih novinarjev iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne Gore. Kakovost zasnove in izvedbe prenosa je prepoznal tudi lokalni komercialni medij Pop TV, kjer so dejali: »Fortenova je v pravem multimedijskem šovu napovedala drugačno, za Mercator svetlejšo prihodnost.«

+