12 Apr 2022

Navdihujoča zgodba energetskega podjetja

Tudi korporativni video je lahko čustveno nabita zgodba o trajnostni preobrazbi

Naročnik

Petrol

Leto

2021

Avtor prispevka

Kristijan Radikovič

Slovenci ime blagovne znamke Petrol nemalokrat uporabimo kot sopomenko za bencinsko črpalko. Toda največje slovensko energetsko podjetje, ki je vse bolj vprisotno tudi na balkanskih trgih, je mnogo več kot to – za posameznike, poslovno skupnost in širšo družbo. V zadnjih letih so v skladu s smernicami Evropske unije izdelali novo trajnostno strategijo in izrazito diverzificirali svojo ponudbo, kar so želeli predstaviti tudi v svojem novem korporativnem videu.

Ozadje

Petrol je s svojimi bencinskimi servisi za mnoge od nas nepogrešljiv. Tudi če odmislimo gorivo. Kolikokrat ste na Petrolu že kupili kavo? Kolikokrat ste se v nedeljo ali na praznik tja odpravili po liter mleka ali po toaletni papir? Ali pa pozno zvečer po škatlico cigaret? Morda ste tam oddali pošiljko, plačali položnico ali pa kupili vstopnico za prireditev. V takšnih situacijah je bližina Petrola nedvomno velika prednost.

Nepogrešljiv pa ni samo za posameznike, temveč tudi za poslovno skupnost in javni sektor. Petrol je namreč ena vodilnih energetskih blagovnih znamk, ki spodbujajo in pospešujejo trajnostni razvoj regije. Z energetskimi prenovami v okviru energetskih pogodbeništev obnavljajo javno infrastrukturo, z menjavami svetil znižujejo svetlobno onesnaževanje, z novimi vetrnimi in sončnimi elektrarnami ter električno mobilnostjo pa zmanjšujejo škodljive izpuste.

Vse to in še več je želel naš naročnik povedati v svojem novem korporativnem videu, ki ga je prvenstveno predvajal na internem dogodku ob pomembnem prevzemu lastništva hrvaške naftne družbe Crodux oktobra 2021. S tem prevzemom se je namreč skupina Petrol pri naših južnih sosedih pozicionirala kot drugi največji dobavitelj naftnih izdelkov in še dodatno okrepila svojo prisotnost v regiji.

Rešitev

Pri snovanju rešitve smo se osredotočali predvsem na to, kako vsestranski pomen Petrola za posameznika in poslovno skupnost predstaviti na način, ki bo pritegnil gledalca. Zavedali smo se, da lahko to dosežemo le z vrhunskim govorjenim besedilom, prepričljivo interpretacijo le-tega, glasbeno podlago, slikovno podlago, graficiranimi konkretnimi poslovnimi podatki in spremnimi animacijami.

Za začetek smo spisali besedilo s čustveno konotacijo, ki v prvem delu zaobjame vse Petrolove stične točke s potrošniki in širšo družbo, v drugem delu pa se osredotoča predvsem na Petrolovo zavezo za razvoj trajnostne družbe. Da bi besedilo v videu resnično zaživelo, smo morali skrbno izbrati tudi glasove, ki odražajo sporočilnost besedila – za slovensko različico videa smo zato izbrali glasovno interpretacijo Ivana Lotriča.

Govorjeno besedilo smo podložili z arhivskimi in novimi posnetki Petrolovih projektov in rešitev. Te smo dodatno opremili z besedilnimi grafikami, ki izpostavljajo konkretne poslovne podatke, za piko na i pa smo v video inkorporirali tudi animirano svetlečo pasico. Ta skozi video vleče rdečo nit ter pooseblja energijo iz Petrolovega glavnega slogana »Energija za življenje« in integracijskega slogana »Energija smo mi.«

+