1 Sep 2021

Predstavitev fakultete z zgodbami nekdanjih študentov

Študij ne prinaša le strokovnih, ampak tudi življenjska znanja

Naročnik

Filozofska fakulteta Univeze v Ljubljani

Leto

2021

Avtor prispevka

Kristjian Radikovič

Ljubljanska Filozofska fakulteta je zibelka slovenske kritične misli, na njej pa je svoj študij zaključil tudi eden od članov naše vsebinske ekipe. Zato smo bili navdušeni, ko smo od vodstva fakultete prejeli povpraševanje za izdelavo predstavitvenega videa, ki bi na kratko predstavil delovanje največje članice Univerze v Ljubljani.

Ozadje

Na Filozofski fakulteti, kamor se letno vpiše nekaj tisoč maturantov, se je med pandemiijo covida-19 študij preselil v virtualno okolje. A ne le študij, tudi informativne dneve so morali izvajati preko spleta. Za to priložnost so želeli izdelati predstavitveni video, ki bi dijakom zaključnih letnikov na kratko predstavil delovanje fakultete in posamezne oddelke.

Naročnik je želel izdelati nekajminutni predstavitveni video, oddelkov pa je skupaj z enoto za šport na fakulteti kar 22. Izčrpna predstavitev posameznih oddelkov v nekaj minutah je bila neizvedljiva, saj so želeli vse oddelke izpostaviti v enaki meri. Zato smo morali k projektu pristopiti malce drugače. In ker verjamemo v njihovo moč, smo se odločili fakulteto predstaviti z zgodbami.

Rešitev

Po nekaj sestankih in usklajevanjih z naročnikom smo se odločili k sodelovanju povabiti bivše študentke in študente različnih študijiskih programov Filozofske fakultete, ki se aktivno udejstvujejo na različnih področjih delovanja države – v kulturi, nevladnih organizacijah, medijih in podjetništvu. Na ta način smo želeli prikazati, da študij na filofaksu odpira vrata v najrazličnejše karierne poti.

S sogovorniki smo izvedli kratke intervjuje, v katerih so predstavili svoje spomine na študij in skozi prizmo izkušenj in znanj, ki so jih pridobili med študijem, komentirali aktualno dogajanje na slovenskem in globalnem politično-kulturnem parketu. Navsezadnje je skupna točka vseh študijskih programov na Filozofski fakulteti ravno ta, da med študentkami in študenti humanistike gojijo kritično miselnost.

»21. stoletje bo stoletje humanistike, ali pa ga sploh ne bo.«
― Claude Lévi-Strauss

Za piko na i pa smo k sodelovanju povabili tudi Vlada Kreslina, ki je prav tako bivši študent ljubljanske Filozofske fakultete. Ta se je z veseljem odzval na vabilo in posebej za to priložnost z ženskim pevskim zborom Kombinat posnel priredbo svoje skladbe Nocoj bomo mi prižgali dan. Nastop smo posneli kar na strehi filofaksa, posnetke pa je Vlado uporabil tudi za produkcijo novega videospota.

Rezultat

Video je naročnik objavil na Facebooku in YouTubu, in sicer v daljši in krajši izvedbi. Prvotna objava na Facebooku 10. februarja 2021 je do dneva tega zapisa dosegla kar 38.000 ogledov, 771 všečkov in 15 komentarjev. Ponosni smo, da je naš predstavitveni video tako postal objava z največ ogledi in interakcijami na Facebook strani Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Ker pa ves čas pozorno spremljamo tudi dobre prakse drugih produkcij in agencij, želimo na tej točki izpostaviti tudi napovednik predstavitvenega videa Gimnazije Poljane, ki je pravzaprav izšel isti dan kot video Filozofske fakultete. Ne, videa nismo izdelali mi, a nam je bil vseeno všeč. Kot vedno poudarjamo – zgodbe in obrazi so najboljši in najbolj oseben način predstavitve neke institucije, podjetja ali organizacje.

+